Selvgående havdrone - fremtidens datainnsamling til havets tjeneste

Morten Ertsaas fra Rælingen er i ferd med å realisere drømmen om å utvikle en selvgående miniseilbåt som kan samle inn tekniske data både fra havbunnen, sjøen og lufta. Gjennom oppstartsselskapet Vane Ocean Technologies har han utviklet en autonom, seilende plattform, med egen energiproduksjon basert på sol og vind. Dette banebrytende konseptet kan revolusjonere datainnsamling til havets tjeneste.

Morten Ertsaas, en gründer fra Rælingen, nærmer seg realiseringen av sin drøm om å utvikle en selvgående miniseilbåt som kan samle tekniske data fra havbunnen, havet og luften. Gjennom oppstartsselskapet Vane Ocean Technologies har han skapt en autonom seilende plattform som er selvforsynt med energi fra sol og vind.

Dette innovative fartøyet har utviklet en energiløsning som omfatter flere unike innovasjoner, noe som gir tilgang til tilstrekkelig energi for bruk av energikrevende instrumentering og sensorsystemer i langvarige maritime operasjoner.

Ertsaas, gründer og administrerende direktør for Vane Ocean Technologies, uttaler: "Vi har utviklet det vi kaller en muliggjørende teknologi som løser utfordringene med energiforsyning for fartøy som skal kunne operere i uker og måneder ute på havet. Energiforsyningen er den mest begrensende faktoren når det gjelder utførelse av komplekse droneoperasjoner på åpent hav. Denne utfordringen har vi løst."

Sammen med Emil Olsson, som er ansvarlig for produktet på den mekaniske siden, har Ertsaas, som er båtbygger fra Rælingen, satt sin lit til en ambisiøs forretningsidé som nå er klar for det internasjonale markedet.

Vane Ocean Technologies har fått verdifull støtte og veiledning fra flere instanser, inkludert Kjeller Innovasjon, Business Lillestrøm og Innovasjon Norge, samt etablererstipend fra Romerike Sparebank.

Den selvgående sjødroneprototypen ble utviklet i samarbeid med Siva og Norsk Katapult og gjennomgikk vellykkede funksjonstester. Selskapet presenterte den innovative sjødronen på den internasjonale maritime messen Nor-Shipping 2023.

Vane Ocean-teamet tar sikte på å gjennomføre en praktisk pilotoperasjon med den avanserte sjødronen i løpet av vinteren, noe som vil ytterligere dokumentere dens evne til vellykket datainnsamling.

Vane Oceans havdroner har flere nyskapende funksjoner og kan operere uavhengig av eksterne strømkilder. Deres vingesystem for fremdrift er basert på en passiv, asymmetrisk aerofoil-løsning som samler solenergi og fungerer som et seil for ekstra fremdrift. Den overskytende fremdriftsenergien lagres deretter i batteriet.

Ertsaas, som har en mastergrad i industriell økonomi og bakgrunn i automasjon, kombinert med erfaring fra Kongsberg Maritime, er opptatt av at Vane Oceans teknologi kan revolusjonere datainnsamlingen til havs, og de er nå "klare for forretning". Gründerne ser mange potensielle bruksområder og synergier for teknologien de har utviklet og er på vei mot å etablere et sterkt grunnlag for videre drift.

På bildet ser du Emil til venstre og Morten til høyre, sammen med styreleder Tormod Moldestad i midten. Her fra den under den internasjonale maritime messen Nor-Shipping på Nova Spektrum.