Vil ha mer kraftfull gründerpolitikk

«Akershusmodellen» – med gründertilbudene samlet på ett sted – gir best utnyttelsen av virkemidlene, mener politikerne i SNR.

Politikerne på Nedre Romerike støtter Akershusmodellen for gründere

Politikerne i Aurskog-Høland, Lillestrøm, Lørenskog, Nittedal og Rælingen løfter frem nødvendigheten av å videreføre Akershusmodellen, hvor etablerertjenesten er samlokalisert med gründermiljøene. De fem kommunene understreker at denne løsningen gir bedre samspill i virkemiddelapparatet og bygger sterke nettverk for oppstartsbedrifter.

Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) med tydelig budskap

Samarbeidsrådet for Nedre Romerike IPR (SNR) har, som det eneste regionrådet i landet, levert en høringsuttalelse om gründermeldingen som nå behandles i Stortinget. Næringskomiteen har satt 6. februar som frist for behandlingen.

SNR mener det er behov for en mer samkjørt og helhetlig nasjonal politikk for gründere. De peker på at dagens virkemidler er fragmenterte og at en bedre koordinering er nødvendig for å styrke oppstartsmiljøene i Norge.

En velfungerende modell for gründere

Start-Up Akershus (Etablerertjenesten) er finansiert av Akershus fylkeskommune og kommunene i fellesskap. Gründerhusene spiller en avgjørende rolle i dette tilbudet.

– Dette er en modell som vi har svært god erfaring med, og som bidrar til å bygge sterke nettverk og gode samarbeidsarenaer, skriver SNR i sin høringsuttalelse.

Samarbeidsrådet understreker også viktigheten av offentlig støtte til gründere og behovet for grunnfinansiering av miljøer som Igloo Innovation og Business Lillestrøm. De mener Akershus fylkeskommunes modell med etablerertjenesten integrert i eksisterende gründermiljøer er en suksess som bør videreføres.

Setter gründerskap på kartet

Daglig leder for Business Lillestrøm, Anette Gangnæs, ser den politiske støtten som en viktig anerkjennelse av gründerskapets betydning:

– Den brede støtten fra den politiske ledelsen i kommunene på Nedre Romerike betyr mye, både for gründerne og for oss som driver gründertilbudene. Det viser at gründerskap er en del av den politiske agendaen, sier Gangnæs.

Behov for en mer helhetlig nasjonal gründerpolitikk

SNRs høringsuttalelse om statlig gründerpolitikk påpeker at dagens sektorbaserte politikk skaper utfordringer for gründerskap og innovasjon. De etterlyser en mer helhetlig tilnærming på tvers av politikkområder som forskning, utdanning og skattepolitikk.

I likhet med mange andre trekker SNR frem behovet for skattemessige tiltak som redusert formuesskatt, lavere arbeidsgiveravgift og selskapsskatt for nyetablerte teknologiselskaper. De mener også staten bør investere mer i gründervirksomhet gjennom skatterefusjon.

– Den nasjonale gründerpolitikken må også innrettes mot områder med befolkningsvekst, men samtidig en mer ensidig næringsstruktur, understreker koordinator for SNR, Nina Mosseby.

Les hele høringsuttalelsen fra SNR her: Høringsuttalelsen