Jeg har en idé – men det er så mye annet som ikke er klart

Meld deg på i konkurransen årets gründeridé på Romerike - så lenge du har en idé og tanke; pitch inn ideen uansett om den virker ufullstendig. Tør å kjøre selv om det ikke er ferdig.

Dette er en tanke som er gjenganger for mange kommende gründere og bedriftsledere - før man tar steget ut.

 

Den 24. -26. oktober arrangerer Business Lillestrøm i samarbeid gründerøkosystemet på Romerike  

Se programmet for StartUp-festivalen her.

Påmeldingsfrist for å delta i kåringen årets gründeridé på Romerike er 24. oktober kl 14.00. Meld inn din idé her

«Ikke være redd for å søke i konkurransen årets gründeride på Romerike, selv om du har en idé som du ikke helt vet hvor skal.

Så lenge du har en idé og tanke; pitch inn ideen uansett om den virker ufullstendig. Tør å kjøre selv om det ikke er ferdig.»

 -        Dette er den klare oppfordringen fra Lotta Våde, daglig leder i Kreftkompasset, som her deler fra sine erfaringer etter å ha deltatt i Startup-festivalen.

 

Lotta startet sammen med Ida-Marie Nilsen Kreftkompasset i 2018.

Med sine 30 år i helsevesenet med kreftpasienter, hvorav 22 år som sykepleier og studiesykepleier på Radiumhospitalet så har de stor faglig kompetanse.  

 

De to kreftsykepleiere så et prekært behov for å ivareta mennesker som overlever kreft.

Det er i dag mer enn 300.000 kreftoverlevere i landet vårt, en det er veldig mange av disse som sliter – man har vært ute av jobb livet i lengre perioder, det kan være tap av selvtillit i tillegg til mentale og fysiske utfordringer.

Det er ofte slik at man som ferdigbehandlet kreftpasient blir overlatt til hverdagen uten særlig oppfølging. Men det viser seg jo at selv om man er kreftfri så er man ikke frisk. Det følger med mange behandlinger også en rekke bivirkninger –flere av dem kroniske, som blir oversett i helsesystemet.

Uten andre motiver enn å gjøre noe godt for denne gruppen startet de en podcast som de holder annenhver uke. Dernest ble de startet en blogg. Etter hvert ble det også foredragsholding.

De har opprettet nettverk for sykepleiere både på skandinavisk og nasjonalt nivå. De har også arrangert større arrangementer for både helsepersonell, pasienter og pårørende.

 

«Det er ikke slik at man er tilbake som frisk etter kreftbehandling.»

Lotta og Ida-Marie så at dette er en gruppe som helsevesenet ikke makter å ivareta.

Etter en stund ser de at dette vil bli en altoppslukende aktivitet, så hvordan skal man klare å utvikle prosjektet videre og leve av det?

 

De kom i kontakt med Business Lillestrøm og ble anbefalt å delta på StartUp-festivalen.

I finalen for gründere kom de på tredjeplass. Denne plasseringen ga ingen pengebeløp, noe som umiddelbart opplevdes litt skuffende.

Men det de fikk var kontorplass i åpent landskap med felles møterom og fasiliteter, hos Business Lillestrøm, noe som ga dem et felleskap og mulighet til å knytte kontakter.

Noe annet som skulle bli langt mer verdt for dem enn et pengebeløp som premie var definitivt mentortimene de fikk med daglig leder og gründer av Duvi Pensjon, Asbjørn Erdal.

 

«Det var akkurat dette vi trengte. Vi fikk fem gratistimer med han, det ble minst ti.

Det var Asbjørn som fikk oss til å tenke utenfor boksen, tenke større, ikke personlig.

Vi fikk flere arbeidstemaer for å komme oss videre;

Hva koster det å lage en podkast? Skriv en bok. Involver andre bedrifter til å investere i tjenester og lederutvikling.

Nå kjører vi podcaster annenhver uke, vi har skrevet flere bøker og vi har et velutviklet mentorskapsprogram som kostnadsfritt skal hjelpe kreftoverleverne ut i jobb.»

 

Det er ingen tvil om at å delta på StartUp-festivalen har vært alfa og omega for den videre utviklingen til Kreftkompasset.

 

Hva føler dere at dette har gitt dere av hjelp i deres arbeid?

-Det har vært veldig givende å være endel av.  Det å møte andre bedrifter og personer, få ny kunnskap, samarbeide lokalt og kreative innspill.

 

Er det noen av partnerne dere vil trekke frem?

- I tillegg til selve Business Lillestrøm og Duvi, så vil jeg trekke frem Romerike Sparebank - Den første bedriften som kom med en mentor til vårt program.

 

Også har vi Felleskjøpet. HR-sjefen var mentor i 1 år. Nå har de hatt 3 mentorer og de vil at alle deres ledere skal gjennomgå Mentorprogrammet.

 

Aker BP

De har workshops for bedrifter som vil ta vare på egne ansatte som skal tilbake i arbeid.

 

I Mentorprogrammet mener Lotta våde at bedriftene lærer like mye som de gir bort av kunnskap.

Man får bærekraft ved å hjelpe folk tilbake, men det er også lederutviklende og ypperlig for ansatte å være med i mentorprogram.

Her skal man ta inn kreftoverlevere som kanskje ikke kjenner igjen kroppen sin, har lavere selvtillit og føler seg alene og utilstrekkelige. Hjelpe dem og finne egenverdi og være med på utviklingen.

 

 

«Vi skal leve med kreft – Vi skal ha sosiale liv!»

Våde er meget engasjert når hun deler av sine erfaringer og tanker rundt dette som har blitt et livsprosjekt for henne.

 

«Vi og våre mentorer lærer både oss selv og kreftoverlevere å se med nye øyne.  Vi følger opp både mentorer og overlevere. Vi deler kunnskap og vi ser flotte resultater hvor man klarer å komme seg tilbake i jobb, med engasjement og glede over å føle seg nyttig. Vi skal leve med kreft - men skal ha sosiale liv!

Jeg skal være til nytte for meg selv og forandre selv om jeg kanskje er litt annerledes nå enn jeg var før jeg ble syk»

 

Lotta Våde kunne ha snakket om dette i flere timer til, men må haste videre til konferanse i Stockholm hvor de også er i gang med å etablere seg.

 

Se det: Å være med på StartUp-festivalen kan gi deg en frisk start, ikke bare lokalt eller i Norge, men det kan også gå utover landegrensene.

Vi takker for praten og ønsker Kreftkompasset lykke til videre på ferden.

Delta på StartUp festivalen 24. -26. oktober Se programmet for StartUp-festivalen her.

Delta i kåringen om å bli årets gründeridé på Romerike Meld inn din idé her (innen 24. oktober kl 14.00).