Gründere søker modige politikere

Vi må skape en kultur for innovasjon og gründerskap. En kultur hvor vi heier på verdiskaperne og de som skaper arbeidsplasser. De bør løftes frem på linje med idrettsheltene våre.

De borgerlige partiene på Stortinget – Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti – tok initiativet til å arrangere en felles høring. Dette var en strategisk innsats for å samle nøkkelpersoner som gründere, investorer, og ledere fra næringslivsorganisasjoner, samt eksperter fra økosystemet for innovasjon. Målet var å innhente verdifulle perspektiver og ideer om hvordan Norge kan utvikle seg til å bli verdens fremste nasjon for nyskaping, næringsutvikling og oppstartsselskaper.

Anette Gangnæs, daglig leder av Business Lillestrøm, deltok på høringen som fant sted hos The Factory. Innspillsmøtet på stortinget ble ledet av Linda Hofstad Helleland (H), Kjell Ingolf Ropstad (Krf), Sivert Bjørnstad (Frp) og Alfred Bjørlo (V), Ingrid Liland (MDG) satt i salen.

– Skal vi bli verdens beste land å starte bedrifter i, så må vi også ha ambisjoner om å bli verdens beste land å drive bedrifter i, påpekte Anette Gangnæs overfor rikspolitikerne.

Politikerne lyttet til utfordringene: Linda Hofstad Helleland (H), Kjell Ingolf Ropstad (Krf), Sivert Bjørnstad (Frp) og Alfred Bjørlo (V), Ingrid Liland (MDG) satt i salen

Vi må skape en kultur for innovasjon og gründerskap. En kultur hvor vi heier på verdiskaperne og de som skaper arbeidsplasser. De bør løftes frem på linje med idrettsheltene våre.

Hun delte innsikter basert på hennes erfaringer med å drive Business Lillestrøm, et gründerhus som siden 2015 har bidratt til å skape av over 500 arbeidsplasser, hvor oppstartsbedriftene har en overlevelsesrate på 73%.

Gangnæs tok til orde for viktige endringer i skattepolitikken for å bedre støtte gründere, med et skille mellom småbedriftseiere og store kapitalister. Hun fremmet fem sentrale forslag til endringer:

  1. Avskaffe den såkalte "kompetanseskatten" som påvirker kunnskaps- og teknologibaserte firmaer.
  2. Redusere arbeidsgiveravgiften for nyoppstartede bedrifter i deres første tre år.
  3. Fjerne formuesskatten på arbeidende kapital for å sikre mer rettferdig konkurranse.
  4. Forenkle offentlige anbudsprosesser for å muliggjøre at flere nye bedrifter kan bli leverandører.
  5. Forbedre tilknytningen mellom gründermiljøene og Innovasjon Norges virkemiddelapparat og henvisningskompetanse.

Med disse forslagene ønsker Business Lillestrøm å bidra til en mer dynamisk og inkluderende næringspolitikk i Norge.